1

ΜΠΟΓΑΝΑ

Η σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι η μπογάνα. Πρόκειται για αρνάκι γάλακτος και ολόκληρες πατάτες, μαγειρεμένο σε γάστρα. Ψήνεται για αρκετές ώρες σε ξυλόφουρνο και κερδίζει ακόμα και τους μη – λάτρεις του συγκεκριμένου κρέατος, καθώς χάρη στον τρόπο ψησίματος, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για αρνί.

2

ΓΚΟΓΚΕΣ

Δεύτερος γευστικός σταθμός δεν μπορεί να είναι άλλος από τις γκόγκες. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό παρασκευασμένο από αλεύρι, νερό και αλάτι. Το πιάτο περιχύνεται πρώτα με τριμμένη τοπική μανουρομυζήθρα και στη συνέχεια με καυτό λάδι. Χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική για να πετύχει και το μυστικό βρίσκεται στην ποιότητα της μυζήθρας.

3

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

Δε γίνεται φυσικά να αφήσουμε έξω από τη λίστα με τις αγαπημένες επιλογές από την κουζίνα της Αργολίδας τις αγκινάρες. Το ιδιαίτερο αυτό φυτό, αποτελεί κύριο προϊόν καλλιέργειας των κατοίκων της περιοχής Ιρίων Ναυπλίου. Γίνονται σαλάτα, μαγειρεύονται ή τρώγονται και ωμές, γίνονται γεμιστές με κρέας ή λαχανικά, μαγειρεύονται λαδερές ή ακόμα και νηστίσιμες. Μπορείτε να τις απολαύσετε ακόμα και ως γλυκό μαρμελάδα!

4

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

Σε μικρή χιλιομετρική απόσταση από το κατάλυμά μας δραστηριοποιείται το τυροκομείο Τριανταφύλλου & Σία Ε.Ε., που βρίσκεται στο 5ο χλμ. Άργους – Καρυάς Αργολίδας. Από το 1968 παράγει μεγάλη ποικιλία τυροκομικών προϊόντων, με πρωταγωνιστές τη φέτα ΠΟΠ Άργους, το μαλακό τυρί, την πικάντικη γραβιέρα, τον ανθότυρο, την ξερή μυζήθρα και το βούτυρο γάλακτος. Όλα τα προϊόντα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από τους ίδιους, από ντόπιους, μικρούς παραγωγούς. Δοκιμάστε το μαλακό τυρί που μας άρεσε πολύ για την πλούσια, βουτυράτη γεύση και απαλή υφή, αλλά και κίτρινα τυριά με προσθήκη αρωματικών βοτάνων ή μπαχαρικών.

5

ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΑ

Η γουρνοπούλα είναι ένα δημοφιλές, παραδοσιακό, καλοκαιρινό φαγητό της Αργολίδας. Πρόκειται για γουρουνάκι στο φούρνο, το οποίο αφού ψηθεί αρκετές ώρες, τοποθετείται σε θερμό, γυάλινο θάλαμο και πωλείται με το κιλό. Η τραγανή του πέτσα, σε συνδυασμό με το κρέας του, το οποίο έχει σιγοψηθεί και ουσιαστικά λιώνει στο στόμα, είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές.

6

ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ

Το πορτοκάλι αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αργολικής πεδιάδας. Το εξαιρετικό και πλούσιο σε βιταμίνες φρούτο καλλιεργείται σε αφθονία στο νομό εδώ και μισό σχεδόν αιώνα καλύπτοντας τη μισή περίπου εγχώρια παραγωγή και χαρίζοντας υγεία κι ευεξία στους Αργολιδείς και όχι μόνο. Καθώς περιηγείσαι στο νομό θα δεις να ξεδιπλώνονται γύρω σου περιβόλια στολισμένα με το θεϊκό κι αρωματικό αυτό καρπό, το «μήλο των Εσπερίδων», που κάποτε ο Ηρακλής έκλεψε, για να πραγματώσει έναν από τους άθλους του. Δοκιμάστε το όπως είναι ή στη μορφή γλυκού όπως η πορτοκαλόπιτα, μαρμελάδα μέχρι και σε μορφή λικέρ.